Theo Smedes, geboren 14 april 1980 is sinds 2006 freelance acteur en theatermaker.

Theater speelt een grote rol in het leven van Theo. Al op jonge leeftijd speelt hij mee in de schoolmusicals die zijn basisschool jaarlijks organiseerde. Op z'n vijftiende speelt hij voor het eerst mee in een voorstelling van de plaatselijke toneelvereniging in Sumar. En dit smaakte naar meer, een passie was geboren. De weg naar het openluchtspel in Burgum was dan ook snel gevonden. De rol van Carluccio in de voorstelling 'De Opera' leverde hem de eerste Gouden Gurbe op voor de beste hoofdrol. De droom om ooit van theater een beroep te kunnen maken werd dan ook uiteindelijk werkelijkheid.

Theo speelde o.a. 'Jimmy Costello' bij locatietheatergezelschap PeerGroup, speelde in diverse producties van het Friese theatergezelschap Tryater (11-Stêdetocht, Moof, Tomke siket om'e kluts), reisde landelijk met de voorstelling 'De Verleiding' van KlasseKunst en speelde mee in 'Tetmanstate' wat geproduceerd werd door BUOG. In 2013 en 2014 speelde hij naast Freark Smink in 'De Emigrant', geproduceerd door Pier21 in zowel Friesland als Canada. 

Naast het acteren ontwikkelde Theo zich ook tot het regisseren en maken van theatervoorstellingen. In 2012 ging de door hem in het Fries bewerkte en geregisseerde voorstelling van 'De Moulin Rouge' in première. Voor het Iepenloftspul Wergea maakte hij de voorstelling 'Sywart, de soap', een bewerking op de film 'The Truman Show' en momenteel vaart zijn eigen geproduceerde voorstelling 'Skippersbitter' aan boord van theaterschip de Bald'r door Friesland. 

In 2015 richtte Theo zijn eigen stichting 'de Noorder Smederij' op. Na Skippersbitter wordt in 2016 een nieuwe voorstelling verwacht: De Friestalige Jimmy Costello, een theatermonoloog die door Theo zelf gespeeld gaat worden.